2009. december 31., csütörtök

It's Complicated - it's hilarious!!

Huh, vége a karácsonynak, igaz, 26-án már a fa alatt is dolgoztam, de nem baj, mert végre eljutottam moziba, két egymást követő nap is, és ez most kárpótol. Megnéztük Meryl új filmjét, az It's Complicatedet, vagyis az Egyszerűen bonyolultat, és nagyon-nagyon-nagyon tuti volt!!!! Másnap rögtön be is ültünk a szinkronos változatra, mert ez egyszerűen kihagyhatatlan, és kellemesen csalódtam: szuperjó lett a magyar változat is! Bánsági Ildikó itt nagyszerűen illik Merylhez, és a hangjával pontosan követi az arcjátékát, Csankó Zoltánon meg teljesen elhűltem, mert néhányszor olyan érzésem volt, mintha Alec beszélne, csak magyarul. Nagyon furiii!!! :-D

Kezdeném azzal, hogy a port.hu véleményével ellentétben, akik szerint 30 éven alattiaknak semmiképp sem ajánlják a filmet, merthogy nem fognak tudni azonosulni az 50-en túliak problémáival, a gyakorlat mégis arról tanúskodott, hogy a 22:15-ös, tehát jó késői előadáson a közel 100 néző 95 százaléka egészen biztosan 30-on innen volt, és a pasik ugyanúgy hahotáztak végig, mint a nők. Én még egyébként tartottam is tőle, hogy majd nem fog tetszeni, de tudhattam volna, hogy felesleges aggodalmaskodni: a színészek szenzációs, árnyalt játéka mellett (Meryl persze istennő, Alec egy isten, és Steve Martin is nagyon jó volt) leginkább az tűnt fel, hogy milyen fantasztikusan meg van ez írva. Nem csoda a GG forgatókönyvért járó jelölése, szerintem teljesen megérdemelt (innen is gratula Nancy Meyersnek ;-)).

Először is a film szenzációsan vicces, végigröhögi az ember, így szó szerint. A tegnap esti magyar verzión konkrétan poénok maradtak ki, mert a nagy hahota hangja elnyomott egy-két gyorsan következő vicces beszólást. :-)) Sokan úgy tartják, hogy Nancy Meyers filmjei mindig steril, felsőközéposztálybeli, teljesen életidegen környezetben játszódnak, de ez nekem őszintén egyáltalán nem tűnt fel. Sőt, ha általában az a kritika illeti ezt a megvalósítást, hogy nem lehet vele azonosulni, hát számomra pont az teszi hitelessé ezeket a történeteket, hogy bárkivel megtörténhetnek, akárhol, akármilyen körülmények között éljen is. Ebben a filmben engem túlságosan lekötött a tartalom, a mondanivaló, és ahogyan azt elmondják, hogysem azon merengjek, milyen túlságosan luxus ez a szálloda, vagy milyen túlságosan napsütötte a tengerpart. Nem ezekről szól a film, és meglep, hogy rengeteg kritikus innen közelíti meg.

A tartalom és az előadásmód viszont hibátlan. Az egész helyzet, hogy ti. Meryl összejön a volt férjével, sztem egyáltalán nem sablonos, de cáfoljon meg, aki jobban tudja. Meryl és Alec között úgy szikrázik a levegő, akkora a chemistry, hogy majd leolvad a vászon, olyan igaziak, hogy szinte ökölbe szorult kézzel drukkol nekik az ember, holott többnyire a hasát fogja a röhögéstől. :) Steve Martin számomra egy érdekes jelenség, ugyanis őt többnyire komikusként tartják számon, de nekem őszintén soha nem jött be a humora, valamiért nem nevettet meg igazán. Viszont drámai szerepekben meg annyira hiteles, és itt is ez volt a helyzet - az ő karaktere hagyományosan drámai, és iszonyúan meggyőző - erre az alapra épülve pedig még a poénjai is működnek. Színészileg külön említést érdemel John Krasinski, ez a pasi valami szenzációs, persze nagyon jó alapanyagot kapott, de brilliánsan hozta is, és így azonnal belopta magát a szívembe (ha együtt maradnak Emily Blunttal, 30 év múlva ők is egy őstehetség színészházaspár lehetnének :-P)). Amellett pedig, hogy az egész vígjáték, és tényleg annyit nevettem, mint nagyon régóta szinte semmin, Nancy és a színészek is abban a legjobbak, hogy úgy tudják átadni a poénokat, hogy azok nem csapják agyon a felszín alatt végig ott húzódó drámai mondanivalót, hanem éppen ellenkezőleg, megerősítik azt. Az az érzése az embernek, hogy elviccelünk itt ugyan, de ezek véresen komoly dolgok, érzések és helyzetek, ahol egyáltalán nem babra megy a játék. És itt jön be a forgatókönyv, hogy minden szónak súlya és szerepe van, és olyan dolgokra világítanak rá, amikre talán még magunk sem jöttünk rá soha, illetve ha igen, akkor sem tudtuk így megfogalmazni. Ez a film számomra nem a külsőségekről, hanem az emberi lélekről szól, amely minden körülmények között hasonló problémákkal küzd, és nem kell sem felsőközéposztálybelinek, sem amerikainak, sem babaházban élőnek, sem gazdagnak, sem sikeresnek, sem Merylnek és Alecnek, sem pedig 50-esnek lenni ahhoz, hogy teljes mértékben azonosuljunk a bemutatott problémákkal, vívódásokkal, örömökkel, bánatokkal. Ahogy Alec mondja a filmben, nem muszáj mindig, mindenre címkét ragasztani. Szerintem ez a film az ilyen külsőségeken felül áll, a lényege legalábbis mindenképpen. Menjen el mindenki, és nézze meg, mert félelmetesen vicces, de a tucat rom-komok kliséit nélkülöző, és igazán felemelő alkotás.

Feltéve, hogy ezt valaki olvassa is, nem lövök le előre semmit, de Meryl "fogorvosi" látogatása egy akkora jelenet, hogy máris bezuhant a mindenkori kedvenceim közé, vagyis olyanok társaságába, mint pl.: A napok romjaiból a könyvjelenet (drámaibb vonalon), az Anyósomból a klotyójelenet vagy a Közel a mennyországhoz c. filmből a bárjelenet. Más jellegű, de önmagában egy kis gyöngyszem, és annyi, de annyi implikációja van, hogy öröm nézni, és elgondolkodni rajta. :)

Természetesen ismét olvasható néhány "fantasztikus" magyar kritika, de hogy szellemes legyek, ezek legtöbbje erőteljesen kritikán aluli, úgyhogy nem is érdemes velük foglalkozni. Na, nem azért, mert nem értek velük egyet (egyébként nem :P), hanem mert úgy vannak megírva, hogy az a filmkritika szégyene. Az Indexes szöveg valami elképesztő, hogy ilyen emberek ezért ma pénzt kapnak... és még csak kommentálni sem lehet.

Viszont találtam egy olyan írást, ami szerintem pont olyan, ahogyan egy filmkritikának meg kell lennie írva. 50%-os az értékelés, tehát nem lehet ráfogni, hogy a szerző elfogult lenne, de tud civilizáltan, árnyaltan és amennyire szükséges tárgyilagosan írni, legfőképpen pedig mentes mindenfajta sznobizmustól és lekezelő hozzáállástól.

http://www.observer.com/2009/culture/get-ready-real-holiday-delight

Boldog új évet az éterben mindenkinek, menjetek moziba Egyszerűen bonyolultat nézni!!! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése